Eşti aici

BOSTANIADA ÎNTR-UN NOU FORMAT

Satul Lozova din r-nul Strășeni a găzduit cea de-a patra ediție a Bostaniadei. Și pentru că Dovleacul a fost vedeta zilei, vizitatorii nu au ezitat să guste din tradiționalele bucate preparate din această legumă-minune.
Mirosul de plăcinte cu bostan, Tulburelul și muzica bună a pus stăpânire în acest weekend pe satul Lozova. Bostaniada este cel mai așteptat eveniment al toamnei. Cel puțin așa afirmă organizatorii. Mii de vizitatori au avut parte de numeroase surprize în acest an. Pentru prima dată, festivalul a fost organizat pe durata a două zile, iar oaspeții Bostaniadei au avut posibilitatea să doarmă sub cerul liber în corturi amenajate în zona de camping. Pentru aceștia a fost pregătit un program special.
Familia Spînu, în acest an deține recordul pentru cel mai mare bostan, care are aproximativ 90 de kg.
Totuși, cele mai mari rânduri s-au creat la tarabele cu plăcinte. Gospodinele s-au pregătit din timp pentru acest eveniment.
Și dacă femeile au adus cele mai alese bucate, bărbații din Lozova au venit cu cel mai bun vin. Pentru că, ce fel de plăcinte, fără un vin bun? Vitalie Diacenco participă deja de 4 ani, anul trecut a vândut cam 700 litri de vin, iar pentru anul acesta a pregătit chiar 2 tone.
Vizitatorii afirmă că organizarea din acest an este cu mult mai reușită. De data aceasta, s-a pus accent pe distracția copiilor. Au fost create mai multe terenuri de joacă, s-au adus tobogane și chiar un carusel. S-au organizat numeroase concursuri, inclusiv pentru cel mai reușit logo al festivalului pentru ediția de anul viitor.
Alții însă spun că întotdeauna e loc de mai bine.
Pentru o plăcintă, vizitatorii trebuiau să scoată din buzunar în mediu 10-15 lei, iar pentru un pahar de vin 3-5 lei. Cei Care ar fi vrut să plece acasă și cu vreun bostan, trebuiau să achite în mediu cam 15 lei pentru unul de dimensiuni mici, și în jur de 10 lei per kg, pentru cei mai mari. Pentru prima dată, accesul a fost în baza biletelor. Acestea au costat 50 de lei.
La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii ȘI Industriei Alimentare, Ion Sula. Plăcintele cu bostan sunt preferatele lui. Ministrul a ținut să precizeze că acest Festival tinde să devină un simbol al Moldovei.
Și președintele Federației Fermierilor din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, este de părere că atât timp cât vor există fermierii, va exista și Republica Moldova.
Menționăm că Festivalul Bostaniada a fost organizat pentru al patrulea an consecutiv, cu scopul de a susține economia rurală, dar și pentru a promova agricultorii din Moldova.